Utvidelse av sjøledning for SalMar settefiskanlegg
Abyss har gjennomført et entreprenøroppdrag med å forlenge en sjøledning for SalMars settefiskanlegg i Trondheimsfjorden.
Even Eikrem og Åge Fagerheim har skaffet seg ettertraktet kompetanse som er mangelvare. For første gang på nesten 10 år har det blitt utdannet FU-operatører med fagbrev i Møre og Romsdal.
Etter lærlingtid i Abyss og bestått fagprøve i oktober, kan Even (21) og Åge (22) skilte med den unike tittelen som utdannede FU-operatører (også kjent som ROV-pilot) med fagbrev. Med dette fagbrevet i bagasjen får man muligheten til å jobbe variert og med spennende teknologi. Men for Even var det ikke alltid ambisjonen å ta fagbrev som FU-operatør.
– Det var litt tilfeldig. Når jeg gikk på automatiseringslinja på videregående, hadde jeg utplassering hos Abyss og det virket spennende. Kombinasjonen å få jobbe med en praktisk tilnærming til ROV og data var interessant. Men først tok jeg fagbrev i automasjon for å ha flere ben å stå på, jeg ser i ettertid at det ga meg en grunnleggende forståelse av oppgavene for FU-operatører, forklarer Even.
Åge er enig, og var den eneste som startet på utdanningsløpet som FU-operatør i Møre og Romsdal det året.
– Jeg gikk samme utdanningsløp som Even og tok fagbrev i automasjon, bare året før. Jeg trivdes såpass godt under utplassering hos Abyss og de tilrettela for at jeg kunne bli lærling som FU-operatør, så da valgte jeg å gå den veien. Jeg skulle egentlig ta fagbrevet i 2022, men på grunn av mangel på sensorer ble det utsatt et år. Kanskje det hadde blitt mer populært å ta dette fagbrevet om det kom flere lærebedrifter.
Guttene har gjennom lærlingtiden vært ansatt på teknisk avdeling under veiledning fra blant annet ROV Manager i Abyss, Thomas Ellevseth.
– Åge og Even har gjennom lærlingtiden opparbeidet seg kompetanse som det er et stort behov for i bransjen, og blitt en naturlig del av gjengen, derfor er vi glade for at begge to har valgt å fortsette karrieren i Abyss, konstaterer Thomas.
Videre skal guttene jobbe i forskjellige deler av bedriften. Åge skal fortsette om bord fartøyet Fosnafjord som ROV-tekniker og matros, mens Even har fått fast jobb som servicetekniker på verkstedet i Kristiansund.
– Mens jeg ventet på å ta fagbrevet, fikk jeg jobb om bord Fosnafjord. Jeg trivdes og det er variert arbeid. Turnusen om bord er 4 uker på og 4 uker av, noe som gjorde at jeg fikk mer fritid og kunne flytte hjem til Smøla, sier Åge.
– Vi har det gøy på jobb og jeg tenker ikke så mye over at det er en faktisk jobb, det er enkelt å bare møte opp. Ingen dag er lik og man får jobbe selvstendig, samtidig så er man en god gjeng. Det er mye humor og trivelige kollegaer, forteller Even.
Tall fra fylket viser at Abyss AS er eneste godkjente lærebedrift i Møre og Romsdal for faget «FU-operatør». I 2021-2022 var det på landsbasis kun 40stk som tok fagbrevet, hvorav 35 av disse i Rogaland.
– Det er stor verdi i å være lærebedrift. Det gjør at vi kan utdanne lærlinger med høyst relevant kompetanse for vår bransje, i et fagbrev ikke så mange har. Vi er veldig stolte over Even og Åge, avslutter Thomas.
Abyss har gjennomført et entreprenøroppdrag med å forlenge en sjøledning for SalMars settefiskanlegg i Trondheimsfjorden.
Ombord på servicefartøyet Fosnafjord finner du mannskapet Emil, Åge og Jakob. De er en del av Abyss sin serviceflåte på Island.
8. klasse arbeidslivsfag fra Nordlandet ungdomsskole var på besøk hos oss i Abyss og fikk blant annet lære om yrkesmuligheter innen havbruksnæringen.