- Jeg føler meg heldig som HMS/K-leder i Abyss, fordi operasjonsleddet har tatt et tydelig eierskap til det aktive HMS-arbeidet.
Det forteller Bjarne Ytrøy som har ansvaret for helse-, miljø-, sikkerhets- og kvalitetsarbeidet (HMS/K) i selskapet. Han understreker at godt HMS/K-arbeid ikke bare handler om innsatsen fra én avdeling – det er avhengig av hvordan hele organisasjonen tenker og jobber sammen om disse verdiene.
Kulturarbeidet er viktigst
- Det er viktig å erkjenne at arbeid på servicebåt er risikofylt, og at mannskapene daglig møter situasjoner som kan resultere i små og store hendelser hvis man ikke er påpasselig. HMS/K-avdelinga skal bidra til at vi har en trygg arbeidsplass i Abyss, men det er ikke vi som er ute i felten og møter på alle de operasjonelle risikoene i det daglige - det er det sjøfolkene våre i operasjonsleddet som gjør. En del av ansvaret i HMS/K-avdelinga er derfor å gi operasjonsleddet gode verktøy til å håndtere risikoer, og å måle og rapportere anvendbare data tilbake slik at operasjonsleddet kan få en kontinuerlig forbedring.
Interne analyser i Abyss viser at menneskelig adferd ligger til grunn for 80-85 prosent av alle uhell eller ulykker.
- Ofte vil man foreslå tekniske løsninger for å forhindre at mennesker skal gjøre feil, men det er mye mer virkningsfullt å jobbe med holdninger og sikkerhetskultur for å håndtere risikoer. Det gir raskere og bedre uttelling. Når det er sagt, så gjør vi selvfølgelig tekniske endringer når det er mest hensiktsmessig, sier Bjarne.
Han forteller videre at Abyss jobber med å kartlegge, systematisere og analysere operasjonelle risikoer, og har et stort fokus på å få rapportert og fjernet farlige forhold.
- I teorien, om vi får bort alle farlige forhold, får vi ingen skader. Når vi analyserer uhell og avvik i Abyss, ser vi at mye kunne vært unngått om vi hadde vært flinkere på risikohåndtering, sier han videre.
RISK
- "Hva skal jeg gjøre, hva kan gå galt, hvordan kan skader oppstå og hva kan jeg gjøre for å unngå skader?" Det er tankesettet vi hele tiden jobber med å få inn i kulturen vår, blant annet gjennom et internt prosjekt vi kaller «RISK?».
Risk-plakaten skal minne folk om å tenke på sikkerhet.
I tillegg har de valgt ut tre operasjonelle risikoområder som de jobber spesielt med. Disse tre områdene er grunnstøtinger, kranoperasjoner og fall- og klemskader.
Ukentlig HMS-kvarter
En av de viktigste tiltakene, som Bjarne trekker frem, er at operasjonslederne tar opp risikohåndtering i alle møter de har med mannskapene når operasjoner planlegges.
- I tillegg, som en ekstraservice, har vi hver uke et kvarters HMS-møte med alle sjøfolkene i Abyss, der vi deler erfaringer på tvers av hele flåten. Det får vi veldig gode tilbakemeldinger på, og det hjelper til med å bygge sikkerhetskulturen, sier Bjarne.
Utkikker-funksjonen er en viktig støtte når skipperen skal navigere båten.
Det viktigste sikkerhetsutstyret
- Det aller viktigste sikkerhetsutstyret vi har, er det som sitter mellom ørene, sier Bjarne med glimt i øyet.
- Vi har selvfølgelig alt verneutstyr, bekledning og sikkerhetsutstyr som trengs for å løse oppdragene våre, men det hjelper lite med top notch utstyr om en ikke er “påskrudd” når man jobber på sjøen.
Bjarne forteller videre at flinke og erfarne folk med et høyt sikkerhetsfokus, får jobben gjort på en sikker måte og med høy kvalitet. Det betyr mye både for Abyss og kundene.
Basert på risikoanalysene til Bjarne og HMS/K-avdelinga jobber Abyss med målrettede tiltak for å skape en en god kultur for å jobbe sikkert.
- Dykking er et risikabelt arbeid hvor konsekvensene av uhell fort blir veldig store. Dette er derfor et av områdene vi har spesielt fokus på, og vi ser at langsiktig arbeid med sikkerhetskultur, sikkerhetsprosedyrer og trygt arbeid gir gode resultater, sier Bjarne.
Sikkerhet er viktig, men også helse
Majoriteten av de som arbeider i Abyss er sjøfolk, og de blir med jevne mellomrom fulgt opp av sjømannslege. I tillegg jobber HR-avdelinga aktivt med både helserelaterte tiltak, arbeidsmiljø og trivsel.
- Veldig mange av arbeiderne våre jobber turnus på båter, og tilbringer derfor veldig mye tid borte fra hjemmene sine. De er gjerne to-tre uker på båtene, tjuefire timer i døgnet. Da er det veldig viktig med gode tiltak for å ivareta både sikkerhet, arbeidsmiljø og trivsel ombord, forteller Bjarne.
Bjarne legger til at flåten til Abyss på Island jobber veldig godt med sikkerhetskultur og har dermed lite hendelser.
– For mange av kundene våre handler jobben vi gjør om å sikre god fiskehelse og et sunt miljø i merdene. Vi vasker og renser merdene for å skape optimale forhold for trivsel og vekst, slik at fisken kan vokse seg sunn og stor. På den måten bidrar vi til en bærekraftig og trygg matproduksjon, sier Bjarne.
Målet er null skader
“God operasjon” er en grunnpillar og visjon for Abyss som betyr null skader på mennesker, miljø eller utstyr, og en lønnsom drift og fornøyde kunder.
- I Abyss har vi satt oss et mål om å ha null skader. Vi er ikke der i dag, men det er absolutt mulig. Jeg er imponert over operasjonsleddet vårt og hvor systematisk de jobber med å håndtere risikoer. Innsatsen deres bidrar til å bygge sikkerhetskulturen vår sterkere dag for dag, avslutter Bjarne.
Har du et oppdrag til oss? Ta kontakt med oss i dag.
Arcus Infrastructure Partners har kjøpt en majoritetsandel i Abyss. Med denne investeringen får Abyss tilgang til betydelige ressurser for å styrke sin posisjon i den raskt voksende havbruksnæringen.
Abyss styrker satsingen i nord med nye avtaler i Finnmark. Langsiktig samarbeid med Grieg Seafood bekrefter vekst og posisjonerer selskapet for videre ekspansjon.